Vrijdag kwamen nog enkele grotere bedrijven met een beursnotering in Amsterdam met de jaarcijfers naar buiten.

Verzekeraar Aegon meldde over 2023 een verlies van bijna 200 miljoen euro door lagere beleggingsresultaten. Onderliggend gaat het echter goed genoeg om het dividend voor beleggers fors te verhogen. Bouwer Heijmans is optimistisch over het aantrekken van de verkoop van nieuwbouwwoningen in 2024.

Het aandeel Aegon zakte vrijdag op de beurs in Amsterdam met 3 procent, terwijl Heijmans 4 procent achteruit gaing.

Aegon lijdt verlies door lager beleggingsresultaat

 Verzekeraar Aegon heeft vorig jaar afgesloten met een nettoverlies van 199 miljoen euro. Dat was het gevolg van verliezen die het concern leed op zijn beleggingsportefeuille, meldt het bedrijf.

Het negatieve resultaat komt vooral door verliezen in de eerste helft van het jaar. In de laatste zes maanden speelde de verzekeraar quitte.

Aegon zelf let vooral op de mate waarin het vermogen groeide dankzij de activiteiten van de bedrijfsactiviteiten. Er kwam via die maatstaf bijna 1,3 miljard euro bij, wat meer is dan het bedrijf zich ten doel had gesteld. Ook de vrije kasstroom, dus hoeveel geld er binnenkomt, was met 715 miljoen euro hoger dan het bedrijf eerder verwachtte.

Topman Lard Friese spreekt onder andere van goede resultaten in de Verenigde Staten. Aegon richt zich steeds meer op die markt, waar het bedrijf vooral wil groeien met levensverzekeringen en pensioenproducten. Om die reden verkocht Aegon vrijwel alle Nederlandse activiteiten aan branchegenoot ASR, waar het bedrijf nu ook de grootste aandeelhouder van is.

Aegon boekte ook betere resultaten met het aanbieden van pensioenproducten aan werkgevers in het Verenigd Koninkrijk. Slechter ging het bij de divisie voor vermogensbeheer, waar klanten per saldo geld weghaalden. Dat kwam onder andere door een laag beleggersvertrouwen in het economisch geplaagde China, waar Aegon via een samenwerkingsverband actief is in vermogensbeheer.

Aandeelhouders van het verzekeringsconcern worden extra beloond. Aegon verhoogt het dividend over het afgelopen jaar met 30 procent.

De maatstaf voor de kapitaalbuffers van Aegon, de zogeheten solvency-ratio, daalde van 202 procent in 2022 naar 193 procent aan het einde van vorig jaar.

Heijmans: verkoop nieuwbouw trekt aan in 2024

Bouwer Heijmans verwacht volgend jaar meer nieuwbouwwoningen te kunnen verkopen. Dat meldt het bouwconcern bij de publicatie van de jaarresultaten over 2023. Heijmans ziet daarvoor al bewijs in het feit dat de woningverkoop de afgelopen tijd aantrok. Met name buiten stedelijk gebied werd vanaf het laatste kwartaal van vorig jaar meer verkocht. "Binnenstedelijk zijn projecten groter en lastiger faseerbaar, waardoor in dat segment het herstel iets langzamer op gang komt", stelt het bedrijf.

Heijmans wist over heel 2023 in totaal 1803 nieuwbouwwoningen te verkopen. Dat aantal ligt in lijn met de in 2022 verkochte 1811 woningen. De omzet voor de vastgoeddivisie kwam vorig jaar uit op 412 miljoen euro, tegen 570 miljoen euro in 2022.

Voor die inkomstendaling zijn volgens Heijmans twee belangrijke oorzaken. Zo duurde het ten eerste langer om gewenste voorverkooppercentages te behalen, het aandeel woningen dat verkocht moet zijn voordat de bouw wordt gestart. "Anderzijds vertragen projecten als gevolg van steeds langer wordende ruimtelijke ordeningsprocedures, waarbij bezwaarprocedures extra tijd kosten", legt het bouwbedrijf uit.

Heijmans vindt dat de krapte op de woningmarkt het gevolg is "van jarenlang overheidsbeleid met focus op binnenstedelijk bouwen van voornamelijk appartementencomplexen". Door dat beleid is er sprake van een "eenzijdig aanbod van veelal grootschalige, binnenstedelijke projecten met lange bouwtijden en moeilijke businesscases", stelt het concern uit Rosmalen.

Als het aan Heijmans ligt, zou de focus meer op buitenstedelijke woningbouw moeten liggen. Die woningen moeten weliswaar betaalbaar zijn, maar de onderneming pleit ervoor de doorstroming van starters niet uit het oog te verliezen. "Over pakweg zeven tot tien jaar hebben de starters van nu behoefte om verder te gaan in hun wooncarrière", aldus het bedrijf.

Heijmans rondde in september de overname van de ontwikkel- en bouwactiviteiten van het Brabantse familiebedrijf Van Wanrooij af. Samen met de woningen die deze onderneming wist te realiseren, wist Heijmans bijna 2600 woningen te verkopen. Uiteindelijk droeg Van Wanrooij vorig jaar 125 miljoen euro bij aan de omzet van Heijmans.

Andere divisies binnen Heijmans wisten in tegenstelling tot vastgoed de omzet wel te verhogen. Daardoor namen de inkomsten voor het hele bedrijf toe, van meer dan 1,8 miljard euro in 2022 tot ruim 2,1 miljard euro vorig jaar. Onder de streep bleef een nettowinst over van 60 miljoen euro, gelijk aan het resultaat van een jaar eerder.

LEES OOK: AEX-bedrijven kiezen vaker iets jongere CEO en gaan niet standaard voor topbestuurder van eigen kweek